Familiekunde Vlaanderen – Regio Meetjesland

6 december 2015 : voordracht door Stefaan De Groote

Zondagvoormiddag 6 december 2015 om 10.30 u,
Bibliotheek Zomergem, Den Boer 15, 9930 Zomergem

De eerste wereldoorlog in het Meetjesland, bekeken door Duitse ogen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog stuurden Duitse soldaten massaal foto’s naar de ‘Heimat’. Fotografie kende op dat ogenblik een grote doorbraak. Denis Pieters verzamelt en documenteert al jarenlang deze foto’s. Zij komen allemaal uit het Etappengebied, een zeer streng gecontroleerde zone, waar het Meetjesland toe behoorde.

Met hulp van Stefaan De Groote, bestuurslid van de heemkundige kring “Het Land van Nevele”, wordt die nog nooit vertoonde collectie nu ontsloten. Er wordt gewerkt aan de uitgave van een fotoboek over het Meetjesland.

Tussen 21 februari en 31 mei zal in het Museum van Deinze en de Leiestreek overigens de tentoonstelling “’Ausweis bitte!’ Duitse fotografie in Oost-Vlaanderen” worden georganiseerd, waarin de collectie van Pieters centraal staat. In die expo zal ook een aantal foto’s uit het Meetjesland worden gepresenteerd.

Stefaan De Groote zal tijdens de lezing duiding geven bij de meest merkwaardige foto’s uit het Meetjesland: de dodendraad aan de grens, inkwartieringen, opeisingen, bevoorrading en smokkel en het uitzicht van dorpen, steden en landschappen honderd jaar geleden.

WO I

Duitsers voor het Kasteel Dons de Lovendeghem (verzameling Denis Pieters)

Reacties gesloten