Familiekunde Vlaanderen – Regio Meetjesland

4 november 2018 – Panelgesprek Legenden (AFGELAST!)

Door diverse omstandigheden moet deze activiteit helaas worden afgelast. Wij bieden u onze verontschuldigingen aan voor de eventuele overlast…

Zondagvoormiddag 4 november 2018 om 10 uur 30, 
Sint-Lambertuskerk
Ruiseleedsestraat 2, 9880 Poeke (Aalter).

Elie Minjouw
met inbreng van Jan Van de Casteele, Filip Bastiaen, Marc Martens e.a.

Wat is een legende? En een sage? Verteller-kunstenaar-onderwijzer Elie Minjauw weet ons te boeien met enkele spannende, ontroerende, huiveringwekkende, romantische (…) legenden, waarna lokale vorsers enkele resultaten voorleggen van jarenlang onderzoek.

Legenden: keuze genoeg. Sommige zijn overbekend, zoals die van het Heerken van Maldegem, den Eeclooschen Herbacker en Veronica’s kruis in Lotenhulle. Maar dan zijn er nog de volksverhalen over een kapel op paardenpoten, de kapellen van Ten Doorn in Kleit en Stoepe in Ertvelde, de eerste kerk in Knesselare en het verplaatsen van de Bellemse kerk, om maar te zwijgen van deze over den donkeren put, de dwaal- of stallichtjes van de Aalterse Mostaardput, de Kloosterput in Bellem, de Klokkenput bij het Drongengoed … En het houdt niet op: Uilenspiegel, Flabbaert, heksen en spoken, katten, honden en rare beesten (de Roste Muis in Sint-Laureins?) … Halen we er ook nog keizer Karel bij (en dan ook de naam van ons Meetjesland)? Dan misschien ook de Maldegemse Rietje Koane, of Mietje Stroel uit Zelzate.

Waterduivel Flabbaert leefde echt in Knesselare, getuige deze kop, halverwege de 20ste eeuw gefotografeerd door Maurits Hooft. [ Verz. JVdC ]

In ’t Getrouwe Maldeghem van 16 september 1900 maakte Octaaf De Waele gewag van een gebeeldhouwd kaartenrek in herberg ‘De Bonte Koe’ met bovenop de ‘sture kop’ van Jos-Klipe, geboren in 1304, uitvinder van het kaartspel ten tijde van Flabbaert.

Reacties gesloten